Blog Layout

HOGE RAAD: Bestuurlijke bevoegdheden misbruikt voor opsporing strafbare feiten

mr. M. Hatite • 29 september 2020

Bestuurlijke bevoegdheden

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen allerlei bevoegdheden worden ingezet tegen de burger. U kunt hierbij denken aan een inlichtingenplicht naar aanleiding  van een ingediende aanvraag, maar er kunnen ook ingrijpende bevoegdheden worden ingezet. Dit is in principe toegestaan, zolang de kern van het inzetten van deze bevoegdheid is bedoeld om de belangen van het bestuursrecht te dienen.


FEITEN

In de zaak die werd voorgelegd aan de Hoge Raad (HR 30 juni 2020, ECLI:NL:HR:2020:1155), gaat het om een verdachte die werd aangehouden door opsporingsambtenaren na het toepassen van bestuursrechtelijke bevoegdheden. Volgens de opsporingsambtenaren is tijdens de bestuursrechtelijke controle gebleken, dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten en is de verdachte ook voor deze feiten gearresteerd. De verdachte bestrijdt deze stelling en neemt het standpunt in, dat de opsporingsambtenaren de bestuursrechtelijke bevoegdheden hebben misbruikt om enkel en alleen maar strafbare feiten aan het licht te brengen en waren de 'zogenaamde' bestuursrechtelijke bevoegdheden voor de 'bühne'.


HOGE RAAD

De conclusie van de Hoge Raad in deze zaak is helder; de politie is vanaf aanvang aan bezig geweest met opsporing in het kader van een strafrechtelijk traject. Dat de politie de verdachte allereerst heeft staande gehouden om hem te controleren op basis van bestuursrechtelijke bevoegdheden - waaraan verplicht moet worden meegewerkt - terwijl het onderzoek "uitsluitend" gericht was op strafrechtelijke informatie en opsporing, brengt met zich mee dat de verdachte onrechtmatig is geconfronteerd met de bestuursrechtelijke bevoegdheden. Als iemand namelijk wordt bestempeld als verdachte, dan is deze niet verplicht mee te werken aan het onderzoek. De Hoge Raad vernietigt dan ook de uitspraak van het Hof, waarin werd geoordeeld dat het is toegestaan om de bestuursrechtelijke bevoegdheden in zetten, welke hebben geleid tot de arrestatie van de verdachte.


SLOT

Het is dus niet zondermeer toegestaan om een burger te confronteren met bestuursrechtelijke bevoegdheden, zoals het opvragen van informatie of dergelijks als deze enkel het strafrechtelijk belang dienen. Wordt u geconfronteerd met soortgelijke bevoegdheden en bent u van mening dat er niet juist wordt gehandeld of zelfs sprake is van onrechtmatig optreden. Neem dan contact met ons op.

Hoge Raad: Belastingdienst weigert ten onrechte verzoek teruggaaf BPM
door mr. M. Hatite 17 november 2020
De Belastingdienst heeft volgens de Hoge Raad ten onrechte belanghebbende teruggaaf van BPM geweigerd. De Belastingdienst stelde dat belanghebbende in verband met export van een auto geen recht op teruggaaf BPM heeft, aangezien bij de invoer niet de verschuldigde BPM is betaald. Belanghebbende heeft de BPM inderdaad niet meteen voldaan, maar in een later stadium wel een deel betaald en hier had de Belastingdienst volgens de Hoge Raad alsnog rekening mee moeten houden. De Belastingdienst wordt in het ongelijk gesteld en dient een proceskostenvergoeding te betalen.
Zwitserland deelt bankgegevens met Nederland
door mr. M. Hatite 13 augustus 2020
Zwitserland heeft ingestemd met het verzoek van de Nederlandse fiscus om bankgegevens uit te wisselen met Nederland
Kabinet: verschoningsrecht advocaten aanscherpen in fiscale zaken
door mr. M. Hatite 24 juli 2020
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om in fiscale zaken het verschoningsrecht voor advocaten te wijzigen. Het wetsvoorstel kan op weinig steun rekenen vanuit het werkveld.
Share by: