Blog Layout

Zwitserland deelt bankgegevens rekeninghouders UBS met Nederlandse fiscus

mr. M. Hatite • 13 augustus 2020

Bankgeheim

Als inwoner van Nederland dient een belastingplichtige in beginsel zijn wereldinkomen op te geven in de belastingaangifte. Dit betekent dat zowel het vermogen in Nederland als in het buitenland dient te worden doorgegeven aan de Nederlandse Belastingdienst. Dat geldt dus ook als u vermogen aanhoudt in Zwitserland. Zwitserland stond jaren bekend als land met een bankgeheim, echter is aan dit bankgeheim een einde gekomen. Nu heeft Zwitserland bekend gemaakt, dat het land bankgegevens van Nederlanders zal delen met de Belastingdienst.


BANKSALDI

Inmiddels is bekend geworden dat Zwitserland namen en banksaldi zal doorgeven aan Nederland. De Belastingdienst heeft namelijk de Zwitserse autoriteiten verzocht om namen en banksaldi door te geven van Nederlanders. Zwitserland heeft ingestemd met het verzoek van de Nederlandse fiscus en zal dus deze informatie delen. De informatie die zal worden gedeeld met Nederland, heeft betrekking op Nederlanders die in de periode van 2010 tot en met 2015 een bankrekening aanhielden bij de bank UBS. Er zijn een tal van mensen die gebruik hebben gemaakt van de inkeerregeling en (hebben eventueel met een gemachtigde) een regeling kunnen treffen met de Belastingdienst. De Belastingdienst stelt zich wel op het standpunt, dat zodra bekend is gemaakt via o.a. de media dat er een informatieverzoek is verstuurd naar een land geen beroep kan worden gedaan op de inkeerregeling.


GEGEVENSUITWISSELING

Naast de Bijstandsrichtlijn EU die het mogelijk maakt, dat lidstaten gegevens kunnen uitwisselen tussen elkaar op verzoek, spontaan en automatisch , kunnen landen ook verdragen met elkaar sluiten hierover. Zwitserland is geen EU-land en in dergelijke gevallen is er vaak een belastingverdrag gesloten tussen Nederland en een soortgelijke land. Zo'n verdrag bevat de procedureregels over gegevensuitwisseling. Een verdrag betekent niet automatisch dat ieder land zondermeer gegevens mag verstrekken aan Nederland. Vaak staat het verdrag toe, dat alleen gegevens vanaf een bepaald jaar opgevraagd kunnen worden en ook enkel voor een bepaald doel mogen worden gebruikt, zoals belastingheffing. 


SLOT

Er dient kritisch te worden gekeken naar de gegevens die worden uitgewisseld tussen landen en als u wordt aangeschreven door Zwitserland, dan is het verstandig om gebruik te maken van de rechtsmiddelen die ter beschikking staan in Zwitserland. Wordt u aangeschreven door de Nederlandse fiscus, dan is het verstandig om een specialist alhier in te schakelen. Uw rechtsbescherming is onze prioriteit en schroom dus niet contact met ons op te nemen als uw rechtsbescherming in het geding is.


Hoge Raad: Belastingdienst weigert ten onrechte verzoek teruggaaf BPM
door mr. M. Hatite 17 november 2020
De Belastingdienst heeft volgens de Hoge Raad ten onrechte belanghebbende teruggaaf van BPM geweigerd. De Belastingdienst stelde dat belanghebbende in verband met export van een auto geen recht op teruggaaf BPM heeft, aangezien bij de invoer niet de verschuldigde BPM is betaald. Belanghebbende heeft de BPM inderdaad niet meteen voldaan, maar in een later stadium wel een deel betaald en hier had de Belastingdienst volgens de Hoge Raad alsnog rekening mee moeten houden. De Belastingdienst wordt in het ongelijk gesteld en dient een proceskostenvergoeding te betalen.
HOGE RAAD: Bestuurlijke bevoegdheden misbruikt voor opsporing strafbare feiten
door mr. M. Hatite 29 september 2020
Volgens de Hoge Raad is ten onrechte gebruik gemaakt van bestuurlijke bevoegdheid door de politie, terwijl de insteek van het onderzoek van aanvang aan strafrechtelijk was.
Kabinet: verschoningsrecht advocaten aanscherpen in fiscale zaken
door mr. M. Hatite 24 juli 2020
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om in fiscale zaken het verschoningsrecht voor advocaten te wijzigen. Het wetsvoorstel kan op weinig steun rekenen vanuit het werkveld.
Share by: