Blog Layout

Raad van State: Alles of niets-beleid kan worden versoepeld inzake Toeslagen

duda-wsm • 24 oktober 2019

Belastingdienst/Toeslagen moet maatwerk leveren

Als het gaat om het beleid van de Belastingdienst/Toeslagen (hierna: Belastingdienst) en de wetgeving waarop dit beleid is gebaseerd, was in de rechtspraak meestal vast te stellen dat de Belastingdienst streng mag optreden. Dit resulteerde zich in het feit dat de Belastingdienst streng mocht zijn in zowel het toekennen van het recht op toeslag als het terugvorderen van deze toeslag. Als een aanvrager bijvoorbeeld niet alle kosten had betaald in het kader van de kinderopvangtoeslag, dan verviel voor dat jaar het volledige recht op die toeslag.


Beleid

Als de Belastingdienst zich voor de rechter moest verantwoorden, dan was het standpunt dat de wet en beleid geen ruimte toestaan om anders te handelen. Dit standpunt werd in de bestuursrechtspraak ook meestal gevolgd. De Raad van State heeft nu een andersluidende conclusie getrokken en in het voordeel van de burger geoordeeld (Raad van State 06-687557081, ECLI:NL:RVS:2019:3535). De Belastingdienst moet voortaan maatwerk leveren en de Belastingdienst krijgt voortaan ook hiervoor de ruimte.


Maatwerk

De Belastingdienst mag niet zondermeer het recht op een toeslag volledig onthouden of ingeval van een terugvordering meteen overgaan tot het invorderen van het volledige bedrag. Als de Belastingdienst een aanvraag voor een toeslag ontvangt, dan moet per individueel geval de feiten en omstandigheden worden beoordeeld om vervolgens te besluiten of de toeslag gedeeltelijk of volledig wordt toegekend. Hiermee heeft de Raad van State een halt toegeroepen aan de alles-of niets-beleid. Ook indien de Belastingdienst een toeslag wil terugvorderen, dan kan niet zomaar alles worden teruggevorderd. Er moet een belangenafweging plaatsvinden en terughoudend worden omgegaan met de burger te confronteren met allerlei invorderingsmaatregelen.


Slot

Voor de praktijk en met name de burger is het goed dat de Raad van State heeft ingegrepen in de harde lijn die werd toegepast door de Belastingdienst. Voor bijvoorbeeld degene die een aanvraag per ongeluk niet volledig heeft aangeleverd bij de Belastingdienst mag niet - zonder eerst goed te kijken naar de kwestie - geconfronteerd worden met een afwijzing of terugvordering. Heeft u een afwijzing ontvangen of wil de invorderaar Toeslagen terugvorderen en bent u het daar niet mee eens? Neem dan contact met ons op.

Hoge Raad: Belastingdienst weigert ten onrechte verzoek teruggaaf BPM
door mr. M. Hatite 17 november 2020
De Belastingdienst heeft volgens de Hoge Raad ten onrechte belanghebbende teruggaaf van BPM geweigerd. De Belastingdienst stelde dat belanghebbende in verband met export van een auto geen recht op teruggaaf BPM heeft, aangezien bij de invoer niet de verschuldigde BPM is betaald. Belanghebbende heeft de BPM inderdaad niet meteen voldaan, maar in een later stadium wel een deel betaald en hier had de Belastingdienst volgens de Hoge Raad alsnog rekening mee moeten houden. De Belastingdienst wordt in het ongelijk gesteld en dient een proceskostenvergoeding te betalen.
HOGE RAAD: Bestuurlijke bevoegdheden misbruikt voor opsporing strafbare feiten
door mr. M. Hatite 29 september 2020
Volgens de Hoge Raad is ten onrechte gebruik gemaakt van bestuurlijke bevoegdheid door de politie, terwijl de insteek van het onderzoek van aanvang aan strafrechtelijk was.
Zwitserland deelt bankgegevens met Nederland
door mr. M. Hatite 13 augustus 2020
Zwitserland heeft ingestemd met het verzoek van de Nederlandse fiscus om bankgegevens uit te wisselen met Nederland
Share by: